D-105 Oil Consumption and Compression
Results 1 to 7 of 7
Like Tree1Likes
  • 1 Post By JimR

Thread: D-105 Oil Consumption and Compression

  1. Top | #1

    Join Date
    Jun 2019
    Last Online
    06-22-2019 @ 08:26 AM
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Question D-105 Oil Consumption and Compression

    I have a 2013 D-105 lawn tractor with 110 hours on it. I maintain it properly per the owner's manual and until this season it has never used a drop of oil. Now I am adding a bit every week and I occasionally get a puff of white smoke. I checked compression and its reading right on 100 psi. The plug was also oil soaked. Am I likely to have bad rings or a scored cylinder already?
    Last edited by cwerle; 06-20-2019 at 09:36 AM.

  2. Remove Advertisements
    GreenTractorTalk.com
    Advertisements
     

  3. Top | #2

    Join Date
    Jun 2014
    Last Online
    Yesterday @ 09:58 PM
    Location
    Berlin, MA
    Posts
    4,492
    Thanks
    94
    Thanked 833 Times in 632 Posts
    You have a different engine than my D160 has but...

    Go ahead and check compression. I don't know that it would be "likely" that you have a cylinder or ring issue but it is possible.

    If your compression is good, check your valve lash adjustment. The Operator's manual says to do that service at 200 hrs but my machine was losing oil and I found that one valve was well out of specs and I only had 80 hrs on it at that point. Once adjusted it runs much better and oil consumption went away.
    D160 Mower/Bagger.
    2014 2032R tractor/H130 FEL w/Bolt-On Hooks/54" Snow Plow/iMatch Quick-Hitch/County Line 5' Scraper blade/County Line Carry-All/Artillian 42" Forks & QH Adapter/JD Ballast Box/Frontier SB1164 3PH Blower/Leinbach PHD/Wallenstien BX42 Chipper

  4. Top | #3
    jgayman's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Last Online
    Yesterday @ 10:49 PM
    Location
    Central Pennsylvania
    Posts
    9,239
    Thanks
    352
    Thanked 1,483 Times in 1,126 Posts
    Quote Originally Posted by cwerle View Post
    I have a 2013 D-105 lawn tractor with 110 hours on it. I maintain it properly per the owner's manual and until this season it has never used a drop of oil. Now I am adding a bit every week and I occasionally get a puff of white smoke. I am going to take a compression reading but I am not sure what the proper compression range should be. Am I likely to have bad rings or a scored cylinder already?
    Your D105 has the infamous B&S 17.5HP engine. My brother's LA105 just did something very similar and it ended up being a blown head gasket, which is something these engines are famous for.

    It is certainly possible that you could have worn rings but it would be unusual given the low hours and that you maintain it properly. One other thing that can cause white smoke and oil consumption is a blocked crankcase vent. It is a reed valve assy located on top of the engine and has a small rubber hose attached to the intake manifold.

    The new head gasket was only around $20 and it was very easy to replace. If you have the ability you might want to just go ahead and pop the head and have a look-see. That way you can check the head gasket and see what the cylinder walls looks like. When we replaced the head gasket we got a kit from Amazon that included a head gasket, exhaust manifold gasket and intake valve rubber seal. The valve cover just uses rubber silicon sealant. It's also a good opportunity to check and adjust the valve clearance.
    2012 2720 -- 200CX Loader -- 54" Quick Attach Snow Blower -- Frontier LR5060 Rake -- Land Pride RB1660 Blade (Hydraulic Angle) -- Artillian 42" Forks -- Ken's Bolt on Grab Hooks -- Fit Rite Hydraulic top-link -- 2013 X500 for mowing duties

  5. Remove Advertisements
    GreenTractorTalk.com
    Advertisements
     

  6. Top | #4
    jgayman's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Last Online
    Yesterday @ 10:49 PM
    Location
    Central Pennsylvania
    Posts
    9,239
    Thanks
    352
    Thanked 1,483 Times in 1,126 Posts
    Quote Originally Posted by JimR View Post
    You have a different engine than my D160 has but...

    Go ahead and check compression. I don't know that it would be "likely" that you have a cylinder or ring issue but it is possible.

    If your compression is good, check your valve lash adjustment. The Operator's manual says to do that service at 200 hrs but my machine was losing oil and I found that one valve was well out of specs and I only had 80 hrs on it at that point. Once adjusted it runs much better and oil consumption went away.
    Not sure how valve lash can effect oil consumption. If the clearance on the intake valve is too great it can cause issues with the compression release which results in hard starting or failure to turn over. But normally the only valve related issue that will cause oil consumption is a leaky valve guide or rubber seal... or if the valves were too tight and got burnt to the point that it no longer seals properly. But these issues are typically not remedied by an adjustment.
    2012 2720 -- 200CX Loader -- 54" Quick Attach Snow Blower -- Frontier LR5060 Rake -- Land Pride RB1660 Blade (Hydraulic Angle) -- Artillian 42" Forks -- Ken's Bolt on Grab Hooks -- Fit Rite Hydraulic top-link -- 2013 X500 for mowing duties

  7. Top | #5

    Join Date
    Jun 2019
    Last Online
    06-22-2019 @ 08:26 AM
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by JimR View Post
    You have a different engine than my D160 has but...

    Go ahead and check compression. I don't know that it would be "likely" that you have a cylinder or ring issue but it is possible.

    If your compression is good, check your valve lash adjustment. The Operator's manual says to do that service at 200 hrs but my machine was losing oil and I found that one valve was well out of specs and I only had 80 hrs on it at that point. Once adjusted it runs much better and oil consumption went away.
    Compression reads right at 100 psi. Not sure if that is good or not but I would think so......

  8. Top | #6

    Join Date
    Dec 2017
    Last Online
    Yesterday @ 02:45 PM
    Location
    Athens, TN
    Posts
    321
    Thanks
    27
    Thanked 73 Times in 57 Posts
    Not familiar with the B&S 17.5HP, so I'll just throw this out there. Check the crankcase breather. It hay have a reed valve that's stuck or a filter that's clogged...or a mud wasp nest in the discharge tube!

    Another long shot is the fuel pump. Is this connected in any way to the crankcase? You may(??) have a cracked diaphragm and be actually pumping oil into the fuel...although this should give you a constant light blue exhaust. Bob
    '80 317 w/18hp B&S and divert valve for rear hydraulics, 3 pt hitch, 5' york rake
    '82 314 w/rear PTO for tiller
    33 tiller
    49 thrower
    54 4 way blade
    Mod 48 deck & Mod 462 TracVac

  9. Top | #7

    Join Date
    Jun 2014
    Last Online
    Yesterday @ 09:58 PM
    Location
    Berlin, MA
    Posts
    4,492
    Thanks
    94
    Thanked 833 Times in 632 Posts
    Quote Originally Posted by jgayman View Post
    Not sure how valve lash can effect oil consumption. If the clearance on the intake valve is too great it can cause issues with the compression release which results in hard starting or failure to turn over. But normally the only valve related issue that will cause oil consumption is a leaky valve guide or rubber seal... or if the valves were too tight and got burnt to the point that it no longer seals properly. But these issues are typically not remedied by an adjustment.
    I'm still trying to figure out exactly what was going in but the valve that was out of adjustment just happened to be on the side where the vacuum line is for the fuel pump. Oil was getting blown up into the vacuum line and fuel pump so somehow the valve lash being out of adjustment appears to have created a pressure issue within the valve cover.

    Each time I'd shut the machine down for any period of time the oil in the fuel pump would seep from the vacuum side to the fuel side so when I'd start it again, I'd get a blast of blue/white smoke when it started.

    Once I adjusted the valve lash that all went away. I bought a replacement fuel pump in case that was the culprit but haven't put it on yet.
    jgayman likes this.
    D160 Mower/Bagger.
    2014 2032R tractor/H130 FEL w/Bolt-On Hooks/54" Snow Plow/iMatch Quick-Hitch/County Line 5' Scraper blade/County Line Carry-All/Artillian 42" Forks & QH Adapter/JD Ballast Box/Frontier SB1164 3PH Blower/Leinbach PHD/Wallenstien BX42 Chipper

  10. The Following User Says Thank You to JimR For This Useful Post:

    jgayman(06-20-2019)

  11. Remove Advertisements
    GreenTractorTalk.com
    Advertisements
     

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts