Green Tractor Talk banner

Wskoczyłem najpierw obiema nogami, NA ŚLEPO!! (E26 Bobcat Mini koparka)

4.7K views 25 replies 15 participants last post by  hammmmmer33  
#1 ·
Potrzebuję kilku akcesoriów, jakieś rekomendacje?? :unsure:

#2 ·
Teraz,,
Potrzebuję kilku akcesoriów,,
jakieś rekomendacje?? :unsure:
Bardzo, bardzo miło. Jeśli to zostawisz i pozwolisz mi tego trochę użyć, może wpadnę na jakieś pomysły. (y)

#4 ·
Facet z naszego biura w Wisconsin kupił jeden z nich we wrześniu, tylko mini koparkę, nie pakiet za 7 tys. To czysto hobbystyczna maszyna, ale myślimy, że utrzymanie jej w ruchu może stać się jego hobby.

#6 ·
Prawie 1400 godzin,, Mam wiadro 16", które, jak sądzę, mogę dostosować do szybkozłącza Bobcat,, Cholera, mam też 7" i 18" wiadro,, Żadnego wiadra na błoto,, ale może mam małe wiadro ładowarki, które mógłbym przerobić na wiadro na błoto,, Hmmm Mam 2 belki dwuteowe, które prawdopodobnie staną się belką wyrównującą,, Dużo możliwości,, Myślę, że mam 50 funtów 1/8" 7018,, więc powinno wystarczyć na jakiś czas,, :unsure: (Wolałbym spawać niż wydawać $$$)

#13 ·
Prawie 1400 godzin,,
Mam wiadro 16", które, jak sądzę, mogę zaadaptować do szybkozłącza Bobcat,,
Cholera, mam też 7" i 18",,

Żadnego wiadra do błota,,
ale być może mam małe wiadro ładowarki, które mógłbym przerobić na wiadro do błota, Hmmm

Mam 2 belki dwuteowe, które prawdopodobnie staną się belką wyrównującą,,

Wiele możliwości, myślę, że mam 50 funtów 1/8" 7018, więc powinno wystarczyć na jakiś czas, :unsure:
(Wolę spawać niż wydawać $$$)
Te szybkozłącza do wiader są dostępne w firmie Bobcat jako część zamienna. Nie mam pojęcia o kosztach, ale może być to łatwiejsze niż próba samodzielnego wykonania.

#7 ·
No cóż, masz kciuk, więc po prostu chwyć belkę dwuteową i do dzieła. Masz też przednie ostrze i jeśli dobrze się z nim poczujesz, zapomnisz o wszystkim w tym traktorze do wyrównywania terenu. Wiadro do błota z tym przednim ostrzem to wszystko, czego używamy do wyrównywania terenu. Poziomowanie belek jest miłe, ale zwykle dużo do obsłużenia z kciukiem tak małej mini-koparki. Najłatwiej jest użyć wiadra do błota, aby wbić się w zasypki lub wyrównać nim teren. Im bardziej się z nim oswoisz, tym bardziej będziesz używać przedniego ostrza do podnoszenia maszyny, aby dopasować się do pożądanego poziomu i gotowe. Mini-koparki to świetne narzędzie do wykańczania małych obszarów w dobrych rękach. Baw się dobrze i utrzymuj gąsienice ciasno, ale nie za ciasno. Poznaj regulator luzu i po prostu nałóż smar, aby go dokręcić. I pamiętaj, jeśli pracujesz na zboczu, zrób to ostrzem skierowanym w dół i użyj go do stabilizacji maszyny. Daj znać, jeśli czegoś potrzebujesz. Mam lata doświadczenia z tymi małymi skurwielami.

#8 ·
Ciekawi mnie, co z tym planujesz.... Nigdy nie obsługiwałem takiego w tym zakresie rozmiarów, najmniejsze, których używałem, to e40+..... Wyobrażam sobie, że będzie doskonały w ciasnych przestrzeniach i dobry w innych obszarach, jeśli się nie spieszysz.... Mini-koparka to z pewnością przydatne narzędzie.... Jedyne, czego w nich nie lubię, to podróżowanie z nimi, im mniejsze, tym bardziej dają w kość..... Jestem trochę zazdrosny LOL

Jak powiedział Kbar powyżej, na pewno użyj lemiesza stabilizującego

#9 ·
Mam dużo czasu na małych koparkach, mam nadzieję, że to się jakoś skrzyżuje.

Potrzebuje kilkuset stóp rowu do instalacji podziemnej sieci energetycznej,,

Plus,,,,!!??!!

Chcę wymienić prawdopodobnie pół mili szlaku, który straciłem, gdy nasza posesja została wycięta,,
Mam też kilka źródeł w mokrej pogodzie, które wymagają uwagi,,

Projekty?? Mogą pojawiać się każdego dnia,,,,,

Moja żona TWIERDZIŁA , że prowadziła rejestr,,
Musiałem kupić nasiona trawy na KAŻDE z 42 lata, które mieszkaliśmy na tej posesji,,
ponieważ ziemia została naruszona,,
Myślę, że ma rację,,,,,,,,,,,,,

#10 ·
Spędziłem dużo czasu na małych koparkach, mam nadzieję, że to się jakoś przeniesie.

Potrzebuje kilkuset stóp rowu do instalacji podziemnego zasilania,

Plus,,,,!!??!!

Chcę wymienić prawdopodobnie pół mili szlaku, który straciłem, gdy nasza posesja została wycięta,
Mam też kilka źródeł mokrej pogody, które wymagają uwagi,

Projekty?? Mogą pojawiać się codziennie,,,,,

Moja żona TWIERDZIŁA , że śledziła,
Musiałem kupić nasiona trawy na KAŻDE z 42 lata, które mieszkaliśmy na tej posesji,
ponieważ ziemia została naruszona,
Myślę, że ma rację,,,,,,,,,,,,,,
wygląda na to, że masz dla niego idealne projekty, jestem pewien, że wiesz, ale powinien mieć wybierane wzorce sterowania, dzięki czemu możesz go używać ze wzorem sterowania koparką........ta maszyna wydaje się być w bardzo dobrym stanie, zwłaszcza z oryginalnym lakierem ...

#11 ·
Bardzo, bardzo ładne. Jeśli to zostawisz i pozwolisz mi tego trochę użyć, może wpadnę na jakieś pomysły. (y)
KURDE! Wyprzedziłeś mnie. 🤣
Mam dużo czasu na małych koparkach, mam nadzieję, że to się jakoś przeniesie.
Ja też. Myślę, że pierwszy projekt i będziesz gotowy.
Chłopie, jestem zazdrosny. Powodzenia. Czy wspomniałem, że jestem zazdrosny?

#12 ·
:rolleyes: Gratulacje i umieść mnie w zazdrosnym tłumie. Wydaje się, że ma idealny rozmiar, a hydrauliczny kciuk będzie bardzo, bardzo przydatny.

Jeśli ci się nie podoba, mogę tam być z przyczepą. Po prostu mówię, że nie musisz tego zatrzymywać, wiesz.

#14 ·
Gratulacje i powodzenia z nową mini-koparką. Wygląda na to, że jest w świetnej formie.

#16 ·
Image
Image
Posiadam Kubotę KX121-3 od 15 lat i dobrze mi służy. Kupiłem go z 1200 godzinami i ma teraz prawie 2000 godzin. Nie uwierzysz, ile projektów znajdziesz dla niego, gdy już go będziesz miał!

Kupiłem 3-stopniową łyżkę do wyrównywania (bez zębów) i grabie do korzeni/wyrywania pniaków od USA attachments. Było to dość dawno temu i również bardzo rozsądne.

Powodzenia!

#17 ·
Gratulacje z okazji mini koparki!

Szukam obecnie belki o długości 6 stóp, aby zamontować szybkozłącze do mojej KX040. Widziałem, jak niektóre małe firmy używają ich do wyrównywania działek i rozprowadzania próchnicy. Wydaje się to poręczne i tanie mocowanie.

Szybkozłącze do mojej łyżki do czyszczenia pochodziło z Amazon, kosztowało wtedy 125 dolarów i nie miało uszu spawalniczych do płyty. Nie mogłem narysować części, ale stal, pociąć ją i pospawać razem, to nie było tak tanie.

#19 ·
Szukałem ładnej używanej mini-koparki od ponad roku i nie znalazłem nawet jednej na sprzedaż w pobliżu.

Nie próbowałem wypożyczalni, to mogło zadziałać, ALE!
Pojechaliśmy około godziny, żeby zobaczyć moją córkę i nowego wnuka.
Zauważyłem mini-koparkę Bobcat na PLACU SAMOCHODÓW UŻYWANYCH!!

Cóż, wjechałem na plac, cena była odpowiednia, zostanie dostarczona w przyszłym tygodniu.

Jest to Bobcat E26, oryginalny lakier, model z 2019 roku, 24,8 KM (bez emisji spalin)
Ma łyżkę 24" i kciuk.

Po powrocie do domu postanowiłem sprawdzić opinie.
(Zamknij drzwi stodoły, po tym jak koń wyszedł!!?? LOL!! :ROFLMAO: )

Wygląda na to, że to dobrze lubiana maszyna, Phew!! o_O

Ma idealną wagę do przemieszczania za moją ciężarówką,
a jednak nie tak lekką, żeby nie mogła pracować.

Zdam relację po tym, jak trochę ją wypróbuję.

View attachment 981544

Teraz,
Potrzebuję kilku akcesoriów,
jakieś rekomendacje?? :unsure:
Wypożyczyłem jeden lata temu, myślę, że to był 325? Bardzo mi się podobał i naprawdę mnie zaskoczył, co potrafił zrobić. Kopałem rów i wyciągnąłem głaz, dostałem go do ostrza z łyżką podnosząc go i odsuwając z drogi. Są o wiele lepsze niż jakakolwiek koparka montowana na ciągniku i nie sądzę, żebyś żałował zakupu.

#20 ·
Cóż, wczoraj zostało dostarczone. Trochę pobawiłem się kontrolkami i nasmarowałem je.
Moje dotychczasowe doświadczenie dotyczy maszyny z "4 drążkami", ale używałem trochę joysticka.

Dziś mam obowiązki wnuków, więc muszę poczekać, żeby pograć więcej.
Wygląda na to, że ma ogromną moc, byłem zaskoczony.
:unsure:

#26 ·
Cóż, wczoraj zostało dostarczone, pobawiłem się trochę kontrolkami i nasmarowałem je.
Moje dotychczasowe doświadczenie dotyczy maszyny z "4 drążkami", ale używałem joysticka, trochę,

Mam dziś obowiązek wnuków, więc muszę poczekać, żeby pograć więcej,
Wygląda na to, że ma ogromną moc, byłem zaskoczony,
:unsure:
Gratulacje z okazji nowej zabawki CAD, mam Cat 304 z kciukiem i chłopcze, możesz z nimi zrobić tak wiele rzeczy. Nie żałuj ani jednego centa za to zapłaconego. Minis to klejnot. Mam swój od około 10 lat i wciąż sprawia mi to wielką radość.

#22 ·
Zanim wczoraj wieczorem zrobiło się ciemno, zdecydowałem, że wiadro przydałoby się trochę spawania napawaniem. Maszyna kopie tak szybko, że musi mocno zużywać zęby i krawędź wiadra. To jest zdjęcie "przed". Nie sądzę, żeby wiadro miało "ząbki" na krawędzi tnącej. Zęby są na tyle tanie, że prawdopodobnie najlepiej jest je okresowo wymieniać. ALE, skoro przewody spawalnicze zostały wyciągnięte, można je również pospawać. "Po" Jeśli napawanie nie wytrzyma, mam krawędź tnącą tego rozmiaru, więc mogę ją wymienić. Kosztowało to tylko godzinę czasu i około 20 prętów spawalniczych. (Gubię rachubę czasu podczas spawania, to dla mnie frajda!! :D)

#23 ·
Po tym, jak skończyłem na noc, zauważyłem, że wskaźniki zużycia z tyłu łyżki wykazują DUŻE zużycie.
Myślę, że upuszczę łyżkę i zaspawam trochę tyłu.

Zużycie nie jest "naprawdę" złe, ale końce kilku wskaźników zużycia są cienkie jak papier.
Myślę, że nie chcę, żeby wskaźniki zużycia się poluzowały??

Wyjąłem instrukcję i nauczyłem się smarować obrót, to było trudne!!

I,, nie mogę uwierzyć, jak Kubota zaprojektowała spust oleju silnikowego.
Nie mogę sobie wyobrazić, jak wyjąć korek spustowy bez pokrycia dłoni i ramienia aż do łokcia olejem silnikowym.

Jak tylko korek spustowy się poluzuje, zaczyna wyciekać olej, i to w całkiem dobrym tempie!!
(
Image
nie na tyle szybko, żeby czekać, aż spłynie 6 kwart oleju.,,, )
POTEM nadal wycieka olej, aż korek zostanie obrócony o około 4 lub 5 obrotów, cały czas wylewając olej na ramię.
Image

Następnym razem mogę założyć odkurzacz na wlew oleju, żeby zobaczyć, czy to zatrzyma olej, aż korek zostanie odkręcony.

To może też zadziałać w przypadku filtra.
To ta sama sytuacja.
Musisz sięgnąć 18 cali w górę do otworu pod koparką, aby sięgnąć do filtra.
POTEM musisz albo czekać, aż olej wycieknie z filtra,
albo Z DRUGI RAZ dostać olej na ramię!!
Image
Image

Nowa przygoda trwa dalej!!
Image

#24 ·
WIEM, że silniki Yanmar są dobre, ale myślę, że ktoś kogoś oszukuje!! Mój 1,5-litrowy Yanmar (z turbosprężarką) ma moc ~41 koni mechanicznych, i z łatwością wytwarza tyle mocy. napędza kosiarkę bijakową 390 tak, jak oczekiwałbym od 41 koni mechanicznych, Kubota 1,5 litra (bez turbosprężarki) ma moc ~24,8 koni mechanicznych. Turbosprężarka powinna dodać od 25 do 40% więcej koni mechanicznych, mój Yanmar uzyskuje 65% więcej koni mechanicznych z turbosprężarką, Myślę, że Kubota ma nieco ponad 25 koni mechanicznych, silnik NIGDY nie pracuje ciężko, po prostu stoi i mruczy, :D utrzymując cylindry i inne funkcje w ruchu, Nie narzekam, po prostu zwracam uwagę, że 1,5 litra nie jest oceniane na dużą moc,,, o_O